Hollanti on maailman kukkakaupan keskus, ja viime kevään vierailulla kävimme tutustumassa myös FloraHollandin suurimpaan (ja samalla maailman suurimpaan) kukkahuutokauppaan Aalsmeerissa. Ja suuri se olikin! 990 000 m2 rakennuksessa myydään päivittäin n. 20 miljoonaa kukkaa viidessä eri huutokauppahuoneessa.

Kukkien tie kasvattajalta asiakkaalle on tehokas. Huutokauppaa edeltävänä päivänä kasvattaja kerää ja kuljetuttaa myytäväksi aikomansa kukat ja kasvit Aalsmeeriin, jossa ne varastoidaan rullakoittain viileään yön ajaksi. Aamulla tehdään vielä viimeinen laaduntarkastus ja klo 6.30 alkaa huutokauppa viidessä salissa kolmentoista kellon ”alla”. Kellot ovat nykyisin elektronisia ja niistä näkyy huutokaupattavien kukkien ja kasvien tiedot mahdollisimman informatiivisina.

Kauppatavara kulkee rullakoissa pieniä kiskoja pitkin ja nopeus on valttia tässäkin huutokaupassa! Kun tavara on vaihtanut omistajaa, toimitetaan ne saman tien ostajalle. Parhaimmassa tapauksessa tuote on asiakkaalla 24 tunnin kuluessa siitä, kun se on kerätty kasvattajan kasvihuoneista. Luonnollisesti Suomeen ei saman päivän aikana ei tuotteita saada tuotua, mutta muutaman päivän sisällä kuitenkin. Ja onhan meillä myös laadukasta kotimaista tuotantoa!

Vierailu kukkahuutokaupassa oli kyllä vaikuttava kokemus. Rakennuksen valtava koko ei meinannut hahmottua aluksi ollenkaan, ja se kukkien määrä! Kukkarullakot oli järjestelty pitkiksi jonoiksi, joita pienillä traktoreilla sitten siirreltiin tarpeen mukaan. Pahoja kolareita ei näkynyt, vaikka liikenne oli vilkasta.

Itse huutokauppaa oli myös jännä (lasin takaa) seurata ja nopeat syövät hitaat, vaikkakin maltti oli myös valttia jos halusi saada tarvitsemansa mahdollisimman edulliseen hintaan. Kun pari tuntia oltiin kukkahuutokaupan toimintaa ihasteltu, iski tajuntaan se tosiasia että koko hulvattoman kokoisessa rakennuksessa olevat kukkamäärät myytiin samana aamupäivänä kolmen tunnin aikana! Ja että päivästä toiseen sama rumba jatkuu…

Aalsmeerin kukkahuutokauppaan voi mennä kuka tahansa vierailulle ja se on avoinna ma-pe klo 7-11. Kokemusta voi lämpimästi suositella aamuvirkuille Hollanninmatkaajille!

Share: