Tämä artikkeli on alun perin julkaistu viime vuoden keväällä, mutta kun kyselyjä kimppujen hinnasta tulee jatkuvasti, lienee pieni kertaus paikallaan:

 

Yksi elämän suurimpia hetkiä on varmaankin naimisiinmeno. Siinä päätetään ja tahdotaan olla yhdessä, sitoutua toiseen ihmiseen ja kertoa siitä muillekin. Niin ja ehkä hiukan myös halutaan juhlistaa hetkeä kutsumalla tärkeitä ihmisiä paikalle!

Häiden suunnittelussa ei ole yhtä, autuaaksi tekevää tapaa, ei oikeaa tai väärää. Pienet ja isot häät ovat yhtä ihania, tärkeintä on se keitä siellä on – ja kaikkein tärkeintä on se toinen siinä vierellä. Jotkut haluavat panostaa juhlissa ruokaan, jotkut juhlapaikkaan. Toisille taas saattaa olla tärkeää, että hääjuhlassa on paljon ohjelmaa. Tai että koristellaan kaikki mahdollinen kukkasin!

NJK12

Morsiuskimppu kuuluu lähes poikkeuksetta morsiamen hääpukeutumiseen. Se on pienimmillään yksi yksittäinen kukka, ja siitä eteenpäin oikeastaan vain taivas on rajana! Tai ainakin melkein. Morsiuskimppu ei nimittäin ole mikä tahansa (tai millainen tahansa) kukkanivaska, vaan se on nimenomaan jokaiselle morsiamelle yksilöllisesti suunniteltu, persoonallinen koriste, joka korostaa morsiamen hyviä puolia ja viimeistelee hääpukeutumisen. Onnistunut morsiuskimppu on vähän kuin hyvät morsiuskengät: henkeäsalpaavan kauniit, mutta ah niin pehmeät jalassa ja juuri sopivat aamuun asti tanssimiseen!

moriuskimpun teko-1065

Mikä tekee morsiuskimpusta sitten erilaisen vaikkapa tavalliseen kukkakimppuun verrattuna? Ja mikä siinä mokomassa oikein maksaa?

Tavallinen kukkakimppu, joka kukkakaupasta ostetaan, on suunniteltu pantavaksi esille maljakkoon. Toisin sanoen siis veteen. Leikkokukat ovat elävää materiaalia, jotka -voidakseen hyvin ja ollakseen ilona mahdollisimman pitkään- vaatiivat vettä ja asialliset olosuhteet. Ne eivät kestä pakkasta ilman suojaa, eivät paahtavaa auringonpaistetta eivätkä pitkää kuivillaan oloa. Morsiuskimppu sen sijaan viettää pitkiä aikoja muualla kuin maljakossa, ja on hyvin mahdollista että se ei vettä näekään koko päivän aikana. Silloin pitää huolehtia siitä, että kukat on ennen morsiuskimpun sitomista käsitelty huolellisesti ja oikein ja kimppu sidottu siten, että se kestää kauniina ilman jatkuvaa vedensaantia. Ja että morsiuskimpussa käytettävät materiaalit soveltuvat sekä vuodenaikaan että kimpun tyyliin.

pohjola5

Morsiuskimppu ei myöskään kuluta päiväänsä yhdessä paikassa, vaan se kulkee morsiamen kanssa tilanteesta toiseen. Ensin se tarjoaa tukea ja käsille tekemistä siinä vaiheessa, kun matka kirkon tai muun vihkipaikan ovelta kohti vihkimistä ja tahtomista alkaa. Kimpun pitää kestää morsiamen joskus ehkä hieman paniikinomainen puristusote ja odottaa nuutumatta vihkimisen loppuun. Vihkimisen jälkeen on luvassa mahdollisesti tuuletuksia, heilutuksia ja muita ääriasentoja – ja kimpun pitää sekä näyttää kauniilta että kestää hajoamatta tyynesti kaikki erikoisetkin jumppaliikkeet.

kit4

Hääkuvauksiin kimppu otetaan mielellään, ja miksipäs ei: kaunista pukua vasten upea kimppu korostaa morsianta ja erottaa myös kuvan tavallisesta potretista nimenomaan hääkuvaksi. Ja jotta kaunis (usein valkoinen) puku myös säilyy kauniina, pitää morsiuskimpun tekijän huolehtia siitä, ettei kimppu likaa morsiuspukua. Tai takerru huntuun kiinni.

Morsiuskimpun tulee olla miellyttävä kantaa. Se ei saa olla liian painava tai varren kohdalta liian paksu. Sen tulee olla tasapainossa ja asettua kauniisti morsiamen käteen. Se ei saa olla liian iso eikä liian pieni, ei liian vaatimaton eikä liian näyttävä. Onnistunut morsiuskimppu on sellainen, jota ei välttämättä ensimmäisenä huomaa mutta jonka puuttumisen huomaa oitis.

pfd-kalastajatorppa-1003

Hääpaikalla morsiuskimppu toimii usein koristustehtävissä morsiusparin pöydässä. Kimpun sidontatavasta riippuen se on joko maljakossa, pöydällä tai mahdollisesti erillisessä telineessä. Usein se lähtee mukaan häävalssiin, mutta muuten kimpun urakka alkaa olla voiton puolella.

vk2-3

Niin niin, mutta mikä siinä maksaa? Morsiuskimpussa hinta koostuu suunnittelusta (usein yhteistyössä morsiamen kanssa), kimpun sitomiseen käytetystä työmäärästä ja siihen käytetyistä kukista. Kalliimmasta kukasta sidottu kimppu -niin tavallinen kuin morsiuskimppukin- on kalliimpi kuin edullisemmasta kukasta sidottu. Jos lisäksi kimppua koristellaan vielä esimerkiksi helmin, kristallein tai vaikkapa silkkinauhoin, tulee näistä kaikista vielä oma lisänsä. Samoin kuin kampaajalla leikkaus ja värjäys maksaa enemmän kuin pelkkä leikkaus.

kallakimppu

Yksikään morsiuskimppu ei ole samanlainen kuin toinen, vaikka sellaisen kuvan perusteella sitoisikin. Jokaisella käsityöläisellä on oma käsialansa, ja jokainen kukka on oma, ainutlaatuinen yksilönsä. Hinnat vaihtelevat ja hintatietoinen morsian pyytää tarjouksen useasta paikasta. Huhut kertovat, että kauppiaat laittaisivat kimppuihin heti ”häälisää” ja että morsiamet pyytävätkin vain ”tavallisen ruusukimpun” hinta-arviota moiselta välttyäkseen. Ja sitten vertaillaan kahdenkymmenen ruusun tavallista kimppua ja kahdenkymmenen ruusun morsiuskimppua ja soppa on valmis.

viuhkakimppu

No, kuten monet muutkin kaupunkilegendat, tämäkin kannattaa jättää omaan arvoonsa. Kuten edellä on kerrottu, morsiuskimpun ainutlaatuisen luonteen ja suoritusvaatimusten vuoksi sen suunnitteluun ja sitomiseen vaan yksinkertaisesti käytetään paljon enemmän aikaa kuin peruskimpun tekemiseen. Ja mielellään niin tehdään, sillä ei juuri mikään tällä alalla ole palkitsevampaa kuin hymy morsiamen kasvoilla, kun näkemykset ja toteutus unelmien morsiuskimpun suhteen ovat tekijällä ja tilaajalla kohdanneet ja valmis lopputulos pääsee tositoimiin. Uskokaa pois.

virkattu kimppu

 

 

Share: