Kun kuolema koskettaa, se tulee hyvin usein yllättäen. Siinäkin tapauksessa, että kuoleman läheisyys on ollut tiedossa, on ajankohta kuitenkin lopulta yllätys. Alkushokista selvittyä tulee surun vuoro. Surutyöhön sisältyy monenlaisia hetkiä, tunteita ja käytännön asioita, jotka on hoidettava.

Yksi osa surutyötä on hautajaisten järjestäminen. Tämä toki koskee erityisesti lähiomaisia, mutta hautajaiset ovat myös sukulaisille, ystäville ja muille vainajalle merkityksellisille ihmisille tärkeä hetki. Suomalaisessa hautajaisperinteessä kukat ovat aina saattaneet viimeiselle matkalle. Kukkien valinta on tärkeä osa surutyötä, mutta se myös herättää paljon pohdintaa. Olen muutama vuosi sitten pohtinut hautajaiskukkia laajemminkin, mutta tässä tiivistetyssä muodossa viisi vinkkiä avuksi sen viimeisen kukkatervehdyksen miettimiseen.

When death touches us, it often comes unexpectedly. Also in cases we know it is inevitable, the actual moment of departure comes as a surprise. After the first shock comes sorrow. The grieving process consists of many kinds of moments, feelings and practical things to attend to.

One part of the grieving process is arranging the funeral. This especially for the next of kin, but funeral is also very important for relatives, friends and other significant people for the deceased. In Finnish funeral tradition flowers have always been present. Choosing the flowers for the last goodbye is an important part of the grieving process, but it also raises a lot of questions. Here are five tips to help with the task.

 1. TILAA KUKAT AJOISSA Tämä on yksi useimmin kysytyistä kysymyksistä: milloin ne kukat pitää viimeistään tilata? Oma suositukseni on, että kukat tilataan viimeistään viikkoa ennen hautajaisia. Tällöin varmistetaan, että toivottuja kukkia on varmasti saatavilla ja että ne ovat hautajaispäivänä parhaimmillaan. Esimerkiksi liljat tulevat kauppoihin hyvin nuppuisina, ja niiden avautumiseen kauniisti auki menee useita päiviä.
 2. VALITSE ITSELLESI SOPIVA VAIHTOEHTO Mitä ne kaikki vihkot ja laitteet ja seppeleet oikein ovat? Mistä tiedän, mitä kuuluu ostaa? Kukkakaupoissa osataan kertoa, mikä on juuri sinun tarpeisiisi sopiva kukkatervehdys. Yleisimmät suomalaisissa hautajaisissa käytetyt vaihtoehdot ovat tässä:
  • arkkulaite: lähiomaisten hankkima kukkalaite, joka tulee arkun päälle. Arkun päälle ei perinteisesti lasketa muita kukkia.
  • seppele: ikuisen elämän ja rakkauden symboli, joka usein tehdään havuista tai päällystetään lehdillä. Voidaan tehdä myös kokonaan kukista. Seppeleen kanssa käytetään muistonauhoja. Seppeleitä on eri kokoisia, pienistä kukitetuista seppeleistä aina valtiollisten hautajaisten suuriin lehtiseppeleisiin.
  • surulaite: yleensä pisaran malliseksi tehty, runsaskukkainen kukkalaite. Surulaitteen kanssa käytetään joko tekstattuja muistonauhoja tai vaihtoehtoisesti muistokortteja.
  • surukimppu: surulaitetta kevyempi vaihtoehto. Surukimppu sidotaan usein myös pisaran muotoon, jolloin toinen puoli on tasainen ja se on helppo laskea arkun vierelle. Surukimppu voi olla myös pyöreä tai se voi koostua muutamasta kukasta.
 3. ANNA KUKKIEN KERTOA VAINAJASTA Ei ole olemassa erikseen hautajaiskukkia. Ei myöskään oikeita tai vääriä kukkia. Kaikki kukat ovat yhtä lailla sopivia käytettäviksi hautajaisissa. Kukat ovat sinun viimeinen tervehdyksesi vainajalle. Millainen oli se ihminen, jota nyt muistat? Oliko hän värikäs, hillitty, viihtyikö hän paremmin luonnossa kuin kaupungin kaduilla? Millaisia yhteisiä muistoja ja tarinoita teillä oli, kävittekö yhdessä ruskamatkalla Lapissa tai sidoitteko lapsena kukkaseppeleitä pihan kukista? Valitse viimeiseen tervehdykseesi kukkia, värejä ja materiaaleja, jotka kertovat hänestä, jota ei enää ole.
 4. LUOTA AMMATTILAISEEN Kukka-alan ammattilaiset ovat sinua varten. Meidän tehtävänämme on kuunnella sinua ja toiveitasi. Toiveidesi pohjalta suosittelemme sinun budjettiisi ja tarpeisiisi sopivia vaihtoehtoja, joista yhdessä valitsemme parhaimman. Poimimme sesongin kauneimmat materiaalit ja sidomme niistä ammattitaidolla ja sydämellä tärkeän viimeisen tervehdyksesi.
 5. KUUNTELE SYDÄNTÄSI Kukilla on ainutlaatuinen kyky välittää tunteita ilman sanoja. Vaikka joku kukka tai väri ei perinteisesti olisikaan hautajaisissa käytetty, ei kukaan estä sinua valitsemasta sitä, jos niin haluat. Me suomalaiset liian usein mietimme sitä, mitä muut ajattelevat. Hautajaisissa mietimme, onko kukkatervehdys liian pramea tai liian vaatimaton. Tai onko se oikean värinen. Olisiko pitänyt kuitenkin päätyä valkoiseen? Haluaisin rohkaista ihan jokaista kuuntelemaan sydäntään. Eiköhän jokaisella ole oikeus muistaa juuri sillä tavoin, kuin itse haluaa ilman, että siitä kukaan loukkaantuu? Minusta on.

 

 1. ORDER THE FLOWERS WELL IN ADVANCE This is the most common question: when do I need to order the flowers? I recommend you do it as early as possible, but latest a week before the funeral. This ensures that we can make sure you get the flowers you wish for and also can make sure they look their best on the funeral day. Lilies for example can take up to seven days to fully open.
 2. CHOOSE THE RIGHT OPTION What are all those sprays and wreaths and bouquets? How do I know what to buy? Florists will help you choose the right option for you. In Finnish funeral the most used options are
  • a casket spray/a coffin spray: the next of kin order this to be put on the coffin. It is usually the only flower arrangement on the coffin. In Finland we very rarely have an open casket, so this can cover the entire top of the coffin.
  • a wreath: a symbol of eternity and eternal love, it has a round shape, often made of evergreens or covered with different types of leaves. Can also be made entirely of  flowers. Wreaths come in different sizes and usually have a wide band with a memorial poem.
  • a funeral spray: these are usually tear-shaped, lush arrangements. According to Finnish tradition people go to pay their respects by the coffin and have individual flowers they lay beside the coffin at the funeral service. The funeral sprays also have a band or cards with memorial poems attached to them, and they are read aloud by the coffin.
  • a funeral bouquet: in Finland these are used individually like funeral sprays and are laid beside the coffin. The hand-tied bouquets usually have similar shape as sprays. They can also consist of just a few well chosen blooms.
 3. LET THE FLOWERS REFLECT THE DECEASED’S PERSONALITY There are no funeral flowers. And no right or wrong options either. All flowers can be used in funerals. The flowers are your last goodbye to the deceased. What were they like? Were they colorful, vibrant or more modest? Did they love the forest of the city? What kind of memories and stories do you have? Did you travel together to Lapland to enjoy fall colors or made flower crowns from the backyard flowers as kids? Choose flowers, colors and materials that describe those who no longer are with us.
 4. TRUST A PROFESSIONAL We are here for you. It is our job to carefully listen to you and your wishes. Based on your wishes we suggest different options to suit your budget and needs and together we choose the best one. We search for the best materials in season and with our best skill and with our hearts we make you the important last floral goodbye.
 5. FOLLOW YOUR HEART Flowers have a unique skill of conveying emotions and feelings. If a flower or a color is not usually associated with funerals, no one stops you for choosing it if you wish. We Finns too often worry about what others think. In the funerals we worry if the flowers are too big or too modest. If the color is right. Should I have just chosen white? I want to encourage everyone to follow their hearts. Shouldn’t everyone have the right to choose just how they want to commemorate the one who passed on? I think they should.
Share: